Tentoonstellingen

Kleine, ambachtelijke brouwers

De laatste jaren is het aantal kleine, ambachtelijke brouwers in Nederland enorm gegroeid. In 2016 zijn er bijna 400 geregistreerde brouwers. Daarnaast is er nog een onbekend aantal hobbybrouwers, die op kleine schaal bier voor eigen gebruik brouwen. Deze kleine brouwers leggen zich veelal toe op het brouwen van traditionele bieren en ontwikkelen ook nieuwe biersoorten.

Lang niet alle kleine brouwers hebben een eigen brouwinstallatie. Vaak huren zij ketels bij collega-brouwers. Zulke brouwers worden wel „huurbrouwers” genoemd. Uit de contacten tussen de kleine brouwers ontstaan vaak weer bijzondere samenwerkingen. Al deze ontwikkelingen hebben de Nederlandse biercultuur sterk veranderd. Er zijn nu duizenden Nederlandse bieren op de markt met elk een eigen smaak.

De Die
Dampegheest
Dampegheest

In een vitrine wordt een selectie van ambachtelijke brouwers uit Noord-Holland getoond. Zowel brouwers met een eigen installatie (bv. Dampegheest uit Limmen), als huurbrouwers (Zeglis en De Die uit Alkmaar) en een hobbybrouwer (HuygenMeester, uit Heerhugowaard) zijn opgenomen. De kleine brouwers zijn verenigd in het KBC (Klein Brouwerij Collectief).

Bierservies en Offerblok Alkmaars Kaasdragers Gilde

Bierservies

Het tinnen bierservies is door het bestuur van de Gemeente Alkmaar aangeboden aan het Kaasdragers Gilde. Het werd een paar keer per jaar gebruikt op de speciale bieravonden van het Gilde. Bier werd uit een houtenvat in de grote kannen getapt. Aan tafel werd het overgeschonken in kleine kannen en dan weer in de bekers. In de vitrine staat een deel van het gehele servies, dat in het Stedelijk Museum van Alkmaar is ondergebracht.

Bierservies

Offerblok

De houten kist is het zogenaamde offerblok. Na het sluiten van de markt werd aan de kaasdragers het draagloon uitbetaald. Iedere kaasdrager kreeg een rond bedrag en het overschot ging in het offerblok. Dit roggegeld werd in mindere tijden, meestal in de winter, onder de kaasdragers verdeeld.

Bier en bodemvondsten

Tapkraan - Geelkoper

Het Biermuseum heeft in samenwerking met het Archeologisch Centrum van de Gemeente Alkmaar de tentoonstelling “Bier en Bodemvondsten” samengesteld. Tijdens archeologisch onderzoek in de binnenstad van Alkmaar zijn, vaak in oude beerputten, veel objecten gevonden die met bier te maken hebben. We tonen een selectie van bierkruiken, glaswerk en tapkranen uit  de 16e en 17e eeuw.

Tapkraan - Brons

De Heineken Brouwerij gezien door het oog van Paul Huf

Paul Huf is beroemd geworden door zijn foto´s voor de reclame campagne “Vakmanschap is Meesterschap” voor Grolsch.

In 1951 kreeg hij van Heineken de opdracht een serie foto´s te maken van het leven in de brouwerij. Iedereen werd in zijn eigen vertrouwde werkomgeving op de foto gezet: de brouwer, koetsier, administrateur, vertegenwoordiger, secretaresse, magazijnman enz. Deze sfeervolle beelden van de Heineken brouwerij zijn in het museum tentoongesteld.

Collage - foto’s Paul Huf ’Het leven in de brouwerij’